Kerään tänne kasvojen ja vartalon hoitoon soveltuvia sekoituksia, joita voi ihan kotosalla valmistaa. :-) Lähteenä olen käyttänyt yrttitarhan kotisivuja ja kysellyt vinkkejä YSV-foorumista. Nautiskellaan!

KASVONAAMIOT

Kaura-hunajanaamio

Kaurahiutaleita, kuumaa vettä, hunajaa

Sekoita kaurahiutaleisiin kuumaa vettä sen verran että seoksesta tulee kiinteähköä. Lisää joukkoon hunaja ja levitä paksu kerros kasvoille.

En saanut levitettyä seosta kovinkaan paksulti, en tiedä oliko mössö liian kiinteää vai löysää vai luulinko vain että sitä ei ollut paksulti... ;-) Mies sanoi että saa vielä traumoja kun näki minut, joten varokaa ettei lapset pelästy! Annoin naamion vaikuttaa 30min ja otin jalkakylvyn (havunneulasia) sekä neuloin samalla. Loppuvaiheessa puuroa alkoi putoilla neuletyölleni, mutta hunajainen tuoksu oli ihana! :-)

 464663.jpg

Pellavansiemennaamio

3 rkl pellavansiemeniä
1 rkl kamomillateetä
¼ dl vettä

Jauha pellavansiemenet ja kamomillatee tehosekoittimessa. Kaada seos kasariin ja lisää vesi koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa. Pane finnien tai ihonalaisten paukamien päälle hauteeksi. Anna vaikuttaa 10 - 15 minuuttia. Pese iho sitten haalealla vedellä ja lopuksi kylmällä vedellä.

Pellavansiemenhaude

2 rkl pellavansiemeniä
n. ½ dl kiehuvaa vettä

Pane pieneen kasariin tai 2 dl:n teräsmittaan pellavansiemenet ja sekoita kiehuva vesi joukkoon. Kiehauta seos vielä nopeasti niin, että siitä tulee paksu ja hyytelömäinen. Jos seos tuntuu liian kuivalta, lisää tilkka vettä. Jos seos on liian löysää, lisää vähän pellavansiemeniä. Levitä seos mahdollisimman lämpimänä paksuna kerroksena puhtaalle iholle. Pane päälle tuorekelmua, johon olet repäissyt teiät silmien, nenän ja suun kohdalle. Kelmun voi vielä peittää lämmitetyllä froteepyyhkeellä. Asetu makuulle ja anna hautua n. 20 minuuttia eli kunnes haude on jäähtynyt. Haudetta voi pitää iholla myös saunassa, missä höyry edistää vaikutusta. Huuhtele lopuksi pellavansiemenet pois haalealla vedellä. Jos ihosi on paksu, rasvainen ja ihomatoinen, tee kuorinta tämän tehohauteen jälkeen. Jos sinulla on paikallisia finnejä ja ärtymiä, tee haude vain niiden peitoksi, kiinnitä laastarilla ja jätä koko yöksi. Tehokkain haude on, jos teet sen joka ilta 1-3 viikon ajan.

Pellavansiemenhauteen vaikutus on hämmästyttävä: kuiva ja karkea iho muuttuu pehmeän hohtavaksi ja vaikeatkin syvät finnit paranevat pehmeästi. Myös paiseet, ärtymät ja haavat paranevat. Tämä moninainen teho perustuu siementen sisältämiin lima-aineisiin. Pellavansiementen ei ole havaittu ärsyttävän arintakaan ihoa.

Leskenlehti-kanerva-naamio

1 tl jauhettua leskenlehteä
1 tl jauhettua kanervaa
n. 1 rkl kermaa
2 tippaa oliiviöljyä

Sekoita aineista paksu valumaton velli, jonka levität puhtaille kasvoillesi (silmänympärysihoa lukuunottamatta) 10-20 minuutiksi eli kunnes se on kuivunut. Huuhdo naamio pois haalealla vedellä ja vielä lopuksi ihollesi sopivalla yrttikasvovedellä.

KASVOJEN KUORINTA

Kuorinta-aineina voit käyttää keskikarkeiksi jauhettuja auringonkukansiemeniä, kauranjyviä, seljankukkia, siankärsämöä, vehnänalkioita, mantelijauhetta, leseitä tai valkosavea. Näistä aineista voi tehdä erilaisia yhdistelmiä tai lisätä joukkoon ihotyypin mukaista kuivattua yrttimursketta. Seokset säilyvät pitkään, joten niitä voi tehdä suuremmankin erän kerralla. Kuorintaseos laimennetaan haalealla vedellä ja sitä hierotaan kostutetuille kasvoille (erityisesti ihomatoisille ja epäpuhtaille kohdille). Lopuksi huuhdellaan viileällä vedellä.

SILMÄHAUTEET

Perusohje

Tarvitset puhdasta puuvillavanua tai steriilejä taitoksia. Valmista yrtistä ja mieluiten tislatusta vedestä haude: kaada 2 dl kiehuvaa vettä joko tuoreille (1rkl) tai kuivatuille (1/2 rkl) yrteille ja anna hautua vähintään 1/2 t. Siivilöi haude. Kostuta taitokset puhtailla käsillä sopivan lämpöisessä yrttiliemessä. Asetu makuulle ja rentoudu laput silmillä 10-15 minuutin ajan. Silmähaude poistaa silmistäsi kaiken väsymyksen.

Kamomillahaude

½ rkl kuivattuja kamomillankukkia
2 dl vettä

Valmista kuten silmähaude.

Ruusunmarjahaude

1 rkl kuivattuja ruusunmarjoja
2 dl vettä

Valmista silmähauteen perusohjeen mukaan. Ruusunmarja auttaa tasoittamaan silmänaluspusseja.

KÄDET

Kynnenvahvistuskylpy

1½ dl peltokortetta
½ dl vettä
Kaada kiehuva vesi peltokortteen päälle kulhoon ja anna hautua ½ tuntia. Siivilöi, kaada pesualtaaseen tai vatiin ja lisää hieman sopivan lämpöistä vettä. Ota 10-15 minuutin käsikylpy. Peltokorte vahvistaa kynsiä. Kylvyn jälkeen kuivaa kätesi huolellisesti ja voitele ne käsivoiteella tai öljyllä. Peltokorteuutteen voit jättää myös sopivaan paikkaan ja kastella siinä sormenpäitäsi aina kun muistat.

JALKAKYLVYT

Jalkakylpyihin sopivia yrttejä:

Kehäkukka - elvyttää ja puhdistaa.
Kuusenneulaset - puhdistavat ja tuoksuvat hyvältä.
Laventeli - raikastaa, puhdistaa ja virkistää.
Leskenlehti - rauhoittaa, puhdistaa ja pehmentää ihoa.
Malva - pehmentää, hoitaa, rauhoittaa.
Mintut - virkistävät, puhdistavat, rentouttavat, tuoksuvat hyvältä.
Mustaseljankukka - rauhoittaa, parantaa hiertynyttä ihoa.
Männynneulaset - puhdistavat, tuoksuvat hyvältä.
Nokkonen - rauhoittaa kivistäviä jalkoja.
Peltokorte - virkistää, vahvistaa kynsiä.
Rohtoraunioyrtti - puhdistaa, rauhoittaa.
Rosmariini - puhdistaa, tuoksuu hyvältä.
Salvia - puhdistaa, virkistää, tuoksuu hyvältä.
Siankärsämö - puhdistaa, parantaa tuoksuu hyvältä.
Sitruunamelissa - puhdistaa, tuoksuu hyvältä.
Timjami - puhdistaa, virkistää.
Väinönputki - virkistää, pehmentää ihoa, tuoksuu hyvältä.

Jalkakylvyn valmistus

1½ dl kuivattua yrttiä + 1 l vettä
tai 3 dl tuoretta yrttiä + 1 l vettä

Kaada kiehuva vesi yrttien tai yrttisekoituksen päälle. Anna hautua vähintään ½ tuntia. Siivilöi haude ja kaada pesuvatiin. Lisää vettä niin, että jalkasi peittyvät. Nauti kylvystä 10-15 minuuttia. Kuivaa jalkasi huolellisesti ja voitele ne hyvällä jalkavoiteella tai -öljyllä. Pane puhtaat, lämpimät sukat jalkaasi ja nauti olostasi.

Vaihtokylpy

Vaihtokylpy on vanha keino jalkojen virkistämiseksi. Tarvitset kaksi vatia, joista toisessa on lämmintä yrttihaudetta ja toisessa kylmää vettä. Anna jalkojesi olla lämpimässä vedessä 5 minuuttia ja nosta ne sitten kylmään veteen 10 sekunniksi. Toista tätä muutaman kerran ja kuivaa sitten jalkasi huolellisesti. Lisää jalkakylpyjä

väsyneille jaloille:

koivun lehtiä
voikukan lehtiä

Jalkojen pehmennysvoide

1 rkl hunajaa
1 rkl manteliöljyä

Sekoita ainekset keskenään. Voitele tällä puhtaat jalkasi ja pue puhtaat puuvillasukat päälle. Anna olla yön yli. Ota aamulla jalkakylpy, hankaa raspilla kuollut ihosolukko pois, huuhtele jalkasi ja kuivaa huolellisesti. Jalat tuntuvat ihanan pehmeiltä.

HIUKSET

Hiusten hoitoon sopivia yrttejä:

Kamomilla - tekee hiukset kiiltäviksi ja pehmeiksi; se antaa myös hohtoa vaaleille hiuksille.

Kehäkukka - antaa hiuksille kiiltoa ja kullan sävyä vaaleille hiuksille.

Koivu - hoitaa hiuspohjaa ja estää hiusten lähtöä, tekee hiukset kiiltäviksi ja pehmeiksi, sopii tummatukkaisille.

Lehmus - lehmuksenkukat antavat hiuksille kiiltoa, pehmeyttä ja hyvän tuoksun.

Leskenlehti - estää hiuksia rasvoittumasta.

Nokkonen - kiihdyttää päänahan verenkiertoa, estää hilseen muodostumista ja hiustenlähtöä, vähentää rasvoittuvuutta, vahvistaa tumman ja punaisen tukan omaa väriä, ei sovi vaaleatukkaiselle.

Peltokorte - hoitaa hiuspohjaa ja estää hiuksia rasvoittumasta, vähentää hiuspohjan rasvaista hilsettä.

Puna-apila - antaa kiiltoa kuiville hiuksille.

Rosmariini - estää hiustenlähtöä, vahvistaa hiuspohjaa, tekee hiukset kiiltävämmiksi ja tummemmiksi.

Ruiskaunokki - hoitaa valkeita ja harmaita hiuksia sekä syventää niiden väriä.

Salvia - tekee hiuksista kiiltävät, vahvat ja tummemmat.

Timjami - puhdistaa päänahkaa ja estää hiuksia rasvoittumasta.

Aaprotti - estää hiustenlähtöä sekä hilseen muodostusta

Yrttiuutteen valmistus

1 -1½ dl kuivattua tai 2 dl tuoretta yrttiä
½ l kiehuvaa vettä

Valitse hiuksillesi sopiva yrttisekoitus. Kaada kiehuva vesi yrteille ja anna hautua vähintään 15-30 min. Siivilöi neste ja pullota. Tällä uutteella voit sekä laimentaa shampoosi että huuhdella hiuksiasi.

Kirkastusta vaaleille hiuksille

½ dl kamomillaa
½ dl kehäkukkaa
3 dl kiehuvaa vettä

Kaada vesi kulhoon yrttien päälle, peitä pyyhkeellä ja anna hautua kolme tuntia. Siivilöi sideharson läpi pulloon ja säilytä pimeässä. Käytä hiusten viimeisenä huuhteluna. Tämä uute on monen hohtavan vaalean tukan salaisuus.

Omenaviinietikka

½-1dl omenaviinietikkaa laimennettuna vadilliseen haaleaa vettä sulkee pesun ja hoitojen jälkeen hiusten suomut ja neutralisoi viimeisetkin shampoon ja hoitoaineen rippeet. Jatkuvasti käytettynä omenaviinietikka antaa hiuksille upean kiillon. Jos vierastat viinietikan hajua, lisää veteen mieleistäsi eau de colognea. Älä loskaan käytä omenaviinietikkaa laimentamattomana!

ÖLJYHOIDOT HIUKSILLE

Kuiville ja hauraille hiuksille on öljyhoito paikallaan kerran viikossa ennen pesua. Normaaleille hiuksille riittää öljyhoito kerran kuussa.

Hiusöljy III (Klassinen)

1 dl oliivioljyä

Lämmitä öljyt ja hiero lämmin öljy huolellisesti hiuspohjaan ja hiuksiin. Kiedo lämmin pyyhe pään ympäri ja anna vaikuttaa esim. löylyssä 20 minuuttia tai pidempäänkin. Pese hiukset huolellisesti ja huuhtele jollakin yrttiuutteella.

Toukokuu 2007

Olen saanut niin ihania kirjoja huuto.netistä sekä lahjaksi, että on jäänyt tämän(kin) sivun päivittely aika vähiin...Nyt siis laitan vain kirjavinkit tänne loppuun. Jos haluat ohjeen johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen, kyselepä ohjetta vaikka kommenttilootassa - voin sellaisen kirjasta etsiä! :)

581206.jpg